4,5% спад в цените на имотите в САЩ

Двойно по- търсени са имотите с цена между 3 и 8 млн. долара.

31.08.2011 | 08:56
4,5% спад в цените на имотите в САЩ

Пазарът на имотите в Съединените щати продължава да не отчита темп на развитие. Наричан от анализаторите „ахилесовата пета на американската икономика“, секторът показва традиционното забавяне, характерно за есента и зимата.
Цените на имотите в Съединените щати са се понижили за година в края на юни с 4,5 %. Забавянето остава същото, както през предходния месец - признак, че пазарът може би се стабилизира. Анализаторите търсят обяснение в стабилизирането на цените след летния сезон.

Проф. Робърт Шилер, Университет Йейл очаква след корекцията заради силните летни месеци, нивата да остават стабилни, подобно на последните три години.

Патрик Нюпорт, икономист от HIS Global Insight казва, че повечето купувачи имат чувството, че може да получат още по-ниска цена: "Затова ако излезете на пазара и свалите с 20% цената на един имот, имате всички шансове да продадете, отбелязва Нюпорт.
Ситуацията с имотите в САЩ остава политически трудна.

"В момента правителство се занимава с Fannie Mae и Freddie Mack и Федералният регулатор по ипотечните заеми подкрепя повечето кредити. - казва проф. Робърт Шилер. - Тук въпросът е политически. Не можем да постигнем консенсус за стимулите."
Собствениците търсят нови начини да продадат имотите си. Най-търсените жилища обаче остават домове с цена между 3 и 8 млн. долара. Запитванията за такива мега-имения са се удвоили за последната година.