Либийските бунтовници с тридневен ултиматум

Местонахождението на самия Муамар Кадафи обаче, остава неизвестно.

30.08.2011 | 16:48
Либийските бунтовници с тридневен ултиматум

Либийските бунтовници дадоха тридневен ултиматум на силите на Кадафи да се предадат. Ако това не се случи до събота, лоялните на полковника бойци ще срещнат военната съпротива на бунтовниците в няколко либийски града, сред които и родното място на Кадафи – Сирт. Съобщението дойде, след като жената и три от децата на либийския лидер избягаха в съседен Алжир.
Алжир защити бягството на роднините на либийския лидер, което бунтовниците нарекоха „акт на агресия“.
Посланикът на Алжир в ООН обясни, че страната е приела семейството по хуманитарни причини и че в пустинните райони има свещено правило на гостоприемство. Алжирското правителство съобщи, че Айша Кадафи е родила дъщеря скоро след пристигането си в страната. Местонахождението на самия Муамар Кадафи обаче, остава неизвестно. В Либия бунтовнците се опитват да преодолеят съпротивата на привържениците на Кадафи и се подготвят за превземането на Сирт.
На пресконференция в Бенгази лидерът на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил съобщи, че ако до събота няма признаци, че лоялните на Кадафи сили се оттеглят с мир, то бунтовниците ще предприемат по-сериозни военни действия.
„Не искаме да правим това, но не можем да чакаме повече“, обясни Джалил.
Въстаниците се опитаха да достигнат Сирт миналата седмица, но бяха върнати от войските на Кадафи. Според кореспондент на BBC,са налице сигнали, че военната офанзива срещу родния град на Кадафи ще се превърне в дълга и кървава битка. 
Бунтовниците продължават да съсредоточават сили около града, който е  последния бастион на лоялните на полковника войски.
НАТО от своя страна, реши да продължи да нанася удари по останалите в битката войници на либийския лидер.