Турция ще връща български имоти

Възстановяването на имотите на религиозните общности е сред критериите за европейската интеграция на Турция.

30.08.2011 | 11:23
Турция ще връща български имоти

Турското правителство  реши да върне обекти, конфискувани от християнското и еврейското малцинства от 1936 г. насам. Отнетите имоти включват бивши манастири, гробища, сгради на болници, училища и др.
Указът на Анкара предвижда да се върне собствеността, отнета от етническите гърци, арменци, българи и евреи след 1936 г. Българското църковно настоятелство в Турция ще предяви иск за връщането на 45 отчуждени имота. Анкара, от своя страна, обеща парични компенсации на продадени имоти. Решението бе обявено от премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха световните агенции.
Повечето от българските имоти се  намират в централните квартали на Истанбул и в някои райони на Одрин. Според председателя на българското църковно настоятелство в Истанбул Васил Лиязе, възстановяването на българската болница, старата екзархия и семинарията са нова стъпка към собствеността на българската общност.
Възстановяването на имотите на религиозните общности е сред критериите за европейската интеграция на Турция. Европейският съд за човешките права няколко пъти е осъждал Турция да изплати компенсации на религиозните малцинства заради конфискацията.
Не е ясно обаче, какви обезщетения дължи Турция на българските бежанци от Източна Тракия. По данни на българското външно министерство тази цифра е над 10 млрд. долара.