Пазарите обнадеждени от избирането на Нода за премиер на Япония

Очакванията им са свързани с това, Нода да продължи фискалната реформа, необходима за решаване на дълговата криза в страната.

30.08.2011 | 09:27
Пазарите обнадеждени от избирането на Нода за премиер на Япония

Парламентът избра японският финансов министър Йошихико Нода да заеме поста министър – председател на страната. Той става шестия премиер на Страната на изгряващото слънце за последните 5 години.
Инвеститорите реагираха позитивно на избирането на Нода за премиер. Очакванията им са свързани с това, Нода да продължи фискалната реформа, необходима за решаване на дълговата криза в страната.
Кацуто Дои от Western Asset Management определи избирането на Нода като „най-подходящият за сделка с опозицията“.
Изборът на Нода става по-малко от седмица след като Moody’s намали до Аа3 кредитния рейтинг на Япония заради политическа нестабилност и слаба перспектива за икономически ръст.
Рейтинговите агенции внимателно наблюдават начина, по който Япония управлява фиска си. Според Кацуто Дои те ще да оценят положително новия лидер, защото той иска да поеме в желаната от всички посока на развитие на Япония.
Япония планира да вложи около 250 млрд. долара през следващите 5 години във възстановяването на страната от земетресението и последвалото цунами, които отнеха живота на 20 000 души.
Нода е 31- ят министър-председател на страната след Втората световна война. Той  трябва да възстанови общественото доверие в партията, чието правителство засега не успява да овладее публичните разходи.