$1.5 млрд. либийски авоари деблокира Съветът за сигурност на ООН

Според говорителя на Държавния департамент Виктория Нюланд размразените средства ще бъдат отпуснати на три транша от по $500 млн.

26.08.2011 | 10:46
$1.5 млрд. либийски авоари деблокира Съветът за сигурност на ООН

Съветът за сигурност на ООН одобри деблокирането на 1.5 млрд. долара либийски авоари в американски банки. Средствата  ще бъдат използвани за финансирането на неотложната помощ по възстановяването на Либия.
Решението за деблокиране на средствата е  резултат от постигнато споразумение между САЩ и ЮАР, която се противопоставяше на размразяването на либийските средства. Сумата ще помогне на страната да предотврати хуманитарната криза. Нестихващите боеве в Триполи доведоха до критична ситуация, като болниците в града изпитват сериозен недостиг на медикаменти. Паричните средства трябва да бъдат преведени на Преходния национален съвет до няколко дни.  Междувременно либийските бунтовници прехвърлиха политическото си ръководство от базата си в Бенгази в либийската столица Триполи. От столицата ще бъдат кординирани военните действия срещу армията, лоялна на Муамар Кадафи. На много места в страната продължават сраженията. 
Либийската проправителствена телевизия обяви на страницата си във Facebook, че силите на НАТО са бомбардирали град Сирт, който е един от последните бастиони на либийския режим и роден град на Муамар Кадафи. Съобщението беше разпространено по интернет, тъй като от понеделник „Ал Джамахирия” не може да предава след удара на бунтовниците по щабквартирата на Кадафи в Триполи.
Либийската опозиция също напредва към Сирт, но среща силна съпротива източно от града. Бунтовниците провеждат и преговори за помощта на местните племенни вождове.
Информацията, че Кадафи се е укрил именно в Сирт, засега няма потвърждение.
Междувременно Преходният национален съвет на Либия информира, че ще управлява страната от Триполи.