ООН иска още санкции срещу Сирия

Русия и Китай се противопоставиха на всякаква заплаха с действия срещу Сирия.

24.08.2011 | 13:59
ООН иска още санкции срещу Сирия

Съветът за сигурност на ООН призова за целенасочени санкции срещу сирийския президент Башар Асад и двадесет и двама души от неговото управление и главното разузнаване на Сирия.
Проекторезолюцията е изготвена от Европейския съюз и САЩ. Зад предложението застанаха Франция, Великобритания, Германия и Португалия, а причината е насилието при потушаване на опозиционните протести.
Проекторезолюцията е насочена срещу личности и структури, смятани за отговорни за насилието, съобщиха дипломати, като потвърдиха, че името на Асад се съдържа в текста. Очакват се интензивни преговори преди да се стигне до гласуване на текста.
Русия и Китай се противопоставиха на всякаква заплаха с действия срещу Сирия. Индия, Бразилия и Южна Африка също повдигнаха възражения срещу подобна стъпка.
В същото време, Съветът по човешките права на световната организация назначи нова комисия, която да разследва репресиите в Сирия. Правозащитната структура ще разследва репресиите и получените сведения за нарушения, извършени от сирийските сили за сигурност.
С 33 гласа „за“, четири „против“ и девет въздържали се Съветът прие резолюция за спешно изпращане на международна анкетна комисия и настоя за прекратяване на насилието срещу протестиращите. Ще бъдат разследвани и възможни престъпления срещу човечеството.
Съобщението дойде, след като активисти по човешки права съобщиха за последните 24 часа в страната са загинали още 18 души. По данни на ООН, от март до сега в Сирия са загинали повече от 2200 души.