Силни експлозии разтърсиха Триполи

По последна информация, силите на Кадафи твърдят, че контролират 75 % от столицата, а бунтовнците заявиха, че държат 95 %.

23.08.2011 | 12:09
Силни експлозии разтърсиха Триполи

С падането на нощта сраженията в много либийски области утихнаха. Тази сутрин обаче, нова стрелба и силни експлозии разтърсиха Триполи, предадоха чуждестранни кореспонденти от мястото на сраженията. И двете страни настояват, че имат надмощие. По последна информация, силите на Кадафи твърдят, че контролират 75 % от столицата, а бунтовнците заявиха, че държат 95 %. Засега не е ясно кой казва истината. Според опозицията, истинската победа ще настъпи, когато бъде заловен Муамар Кадафи.
Вече започнаха да излизат и разкрития за ролята на западните правителства в организирането на битката за Триполи. Британският вестник Daily Telegraph описва тайната подкрепа на Великобритания. В продължение на седмици военни и офицери от разузнаването са помагали на бунтовниците да планират координирана атака срещу столицата.
Членовете на Националния преходен съвет в Бенгази планират да отлетят към столицата в сряда, за  да започнат работа за формиране на ново правителство.
За либийските бунтовници демократично управление ще бъде огромно предизвикателство, предупреждават експерти.