Местонахождението на Кадафи остава неизвестно

Световните лидери, ЕС и НАТО приветстваха победата на бунтовниците и призоваха Кадафи незабавно да се оттегли.

22.08.2011 | 17:18
Местонахождението на Кадафи остава неизвестно

Докато опозицията празнува победата в Триполи, борбата в либийската столица продължава. В Триполи не е нито безпопасно, нито сигурно, предупреждават местни кореспонденти. Бунтовниците съобщиха, че в  либийската столица се провежда операция „Морска сирена", която цели да бъде изолиран Муамар Кадафи и неговите сили. Участници в операцията са части на опозицията и НАТО. 
Междувременно в либийската столица Триполи мобилните комуникации отново функционират.
В много други градове либийците също излязоха на площадите, за да изразят радостта си. От началото на офанзивата, в хотел в центъра на Триполи стоят блокирани чуждестранните журналисти, които отразяват събитията в либийската столица.
Кореспондентът на BBC предаде как са вечеряли с бронежилетки и как край тях са свистели куршуми. В този смисъл, въпреки всенародните празненства, обстановката остава изключително напрегната.
Местонахождението на Кадафи засега остава неизвестно. Според едни източници той е още в Триполи, според други е избягал в родния си град Сирт. Има и слухове, че вече е заловен. Стана ясно обаче, че премиерът на либийския режим Ал Багдади ал Махмуди се намира в хотел в Тунис. Не е известно дали той е задържан или се е предал на бунтовниците.
Световните лидери, ЕС и НАТО приветстваха победата на бунтовниците и призоваха Кадафи незабавно да се оттегли. Президентът на Съединените щати Барак Обама заяви, че съдбата на либийския народ сега е в неговите ръце. Лидерите на либийската опозицията пък обявиха, че всички либийци могат да участват в изграждането на новата държава.
Френският президент Никола Саркози прикани силите, верни на Муамар Кадафи, да сложат оръжия и обеща Париж да продължи да подкрепя бунтовническия Преходен национален съвет (ПНС). Саркози окачестви като безотговорни и отчаяни призивите на Кадафи за продължаване на съпротивата срещу въстаниците.