Режимът на Кадафи пада

Опозицията влезе в Триполи през нощта. Ликуващи противници на режима на Кадафи празнуваха на Зеления площад.

22.08.2011 | 09:31
Режимът на Кадафи пада

Арестувани са двамата синове на Кадафи. Националният преходен съвет призова своите привърженици да не предприемат акции на отмъщение.

Превземането на либийската столица стана с подкрепата на НАТО. Операцията в Триполи започна през нощта. Силите на опозицията влязоха от запад в столицата.

Те превзеха държавното радио, което след това спря да излъчва, но достъпът до Интернет бе възстановен за пръв път от началото на революцията през февруари 2011г.

Сутринта се появиха съобщения, че опозицията контролира само 15-20% от Триполи. Досега опозицията твърдеше, че контролът е пълен, с изключение на правителствения квартал Баб aл-Азизия. АФП съобщава за боеве около резиденцията на Кадафи. Той преди това поиска примирие и обяви, че е готов да води преговори с Националния преходен съвет.

Президентът на САЩ Барак Обама в първия си коментар за събитията заяви, че това е краят на един тиранин.

От Лондон британският премиер Камерън обяви, че краят на Кадафи наближава.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен съобщи, че режимът в Либия се срива. Той обеща помощта на атлантическия съюз и във възстановяването на страната.

Засега критика идва само от Венецуела. Президентът Уго Чавес обвини Европа, че разрушава Триполи с бомбардировките на училища, болници и административни сгради.