Протест срещу визитата на Бенедикт XVI в Испания

Протестиращите осъдиха разточителните разходи, дадени за височайшата визита, в момент на тежка икономическа криза.

18.08.2011 | 13:28
Протест срещу визитата на Бенедикт XVI в Испания

Хиляди  испанци излязоха на протест  по улиците на Мадрид срещу посещението на папа Бенедикт XVI. Те осъдиха разточителните разходи, дадени за височайшата  визита,  в момент на тежка икономическа криза.

Протестът срещу посещението на папата приключи с шестима задържани  и 11 ранени, между които и двама полицаи. За да въдворят ред  силите на реда използваха гумени куршуми, демонстрантите отговориха с дъжд от камъни и бутилки.
Повече от 100 организации застанаха зад протеста  на площада Пуерта дел Сол в испанската столица. В това число и движението М 15, което организира постоянни  демонстрации през последните три месеца срещу икономическите проблеми и високата безработица в страната.

Недоволните се обединиха под надслова: „Посещението на папата - Не и с моите пари”. На Пуерта дел Сол бяха издигнати и други плакати, гласящи "Да разделим държавата от църквата", "Затворете Ватикана. Не на духовния Гуантанамо" . Протестите започнаха с викове  "Не, не искаме папата".

"Причината за този протест е, първо,  за да кажем" не " на финансирането на това пътуване, и второ, да поискаме за разделяне  на църквата от държавата,“ заяви участник в протеста.
Междувременно поклонници от цял свят, дошли, за да видят духовния лидер, скандираха "Да живее папата". Те дори определиха демонстрациите като незаконни.

Организаторите на празника на младежта, изчислиха, че визитата на папата ще донесе на хазната 100 млн. евро.  Според  демонстраторите посещението ще струва приблизително същата сума.