Седем военни бяха убити в Турция

Атентатите са дело на Кюрдската работническа партия ПКК.

17.08.2011 | 15:13
Седем военни бяха убити в Турция

Седем турски войници бяха убити, а 11 ранени при няколко  взрива в югоизточна Турция. Атентатите са дело на Кюрдската работническа партия ПКК.
Турските военни са загинали при четири взрива на крайпътни мини в югоизточната провинция Хакари.
Според турските власти, взривните устройства са задействани с дистанционно управление от екстремисти от Кюрдката работническа партия. ПКК пое отговорността за смъртоносните нападения.
Турската армия беше изпратена в района, който граничи с Ирак. След експлозиите от околните планини се чуваха изстрели.
Турска телевизия показа кадри на линейки и военни части на мястото на експлозиите. Те станаха само няколко дни, след като трима турски военни бяха убити при засада от членове на ПКК, докато се връщали от патрул в югоизточната провинция Шърнак.
Сблъсъците зачестиха, след като Кюрдската работническа партия сложи край на четиринадесет месечното примирие в началото на юни. ПКК обвини правителството, че не се отнася достатъчно сериозно към правата на кюрдското малцинство, да за сложи край на бунта, започнал през 1984 г. Повече от 40 000 души са загинали в конфликта, който продължава вече 26 години. От началото на тази година до сега са убити около 100 военнослужещи, като броят им вече надвишава цифрите за цялата 2010 г.