Хърватия продава остров

През 2005 г. страната отвори пазара си за недвижими имоти за чужденци и бързо продаде два красиви острова.

17.08.2011 | 11:33
Хърватия продава остров

Хърватинът Стипе Марушич не прилича на човек, който притежава остров на Адриатика. Безработен, на 40 години, той е рибар като братята си. Тримата продават своя остров.

"Съжалявам, че се налага да го продам, защото дядо ми и прадядо ми са го притежавали целия - казва Стипе Марушич, собственик на о-в Средна Клуда. - Стигнахме дотам, че няма друг изход“.

Цената на острова с площ 2,4 хектара и малка къща е 1 млн. евро.

Хърватия отвори пазара си за недвижими имоти за чужденци през 2005 г. и бързо продаде два красиви острова.

Правителството след това забрани новото строителство на малки, необитаеми острови, за да ги запази. Забраната за строителство на островите изостри апетита на инвеститорите.

Ясминка Билисков, агент недвижими имоти, смята, че хърватските острови са по-красиви и по-евтини от гръцките:"Нашето море е едно от най-красивите и затова има огромен интерес - казва тя. - Имаме доста ВИП клиенти от бизнеса, шоубизнеса и кралските фамилии."

Агенциите за имоти препоръчват да се купуват острови преди страната да се присъедини към Европейския съюз.
"Като влезем в ЕС, правителството ни сигурно ще разреши да се строи като в Гърция, където няма контрол," обяснява Ясминка Билисков.

Преди да продаде остров, собственикът е длъжен да го предложи на държавата. Хърватия обаче не разполага със свободни средства и почти никога не приема офертата. Въпреки това, процедурата  отнема 6 месеца.
Хърватия притежава 1200 острова в Адриатическо море. Преди изборите през декември 2011 г. се очаква правителството да свали забраната за строителство на пусти острови.