Италия въвежда данък за доходи над 90 000 евро

Мненията около новите рестриктивни мерки в Италия остават противоречиви.

16.08.2011 | 15:34
Италия въвежда данък за доходи над 90 000 евро

Общественото мнение в Италия остава разделено по въпроса за драстичните мерки за намаляване на разходите, одобрени в петък. Това става само месец след като парламентът прие първия план за икономии, който цели балансиране на бюджета за 2014 г.
Новата програма на правителството за спестяване на 45 млрд. евро за период от две години трябва да сложи край на спекулативните атаки срещу Италия. Рестриктивните мерки са в отговор на решението на ЕЦБ да започне да изкупува държавни ценни книжа.
Антонио Микочи, жител на Рим смята, че страната е свързана с Европа и може да разчита на помощ: "Ако ни дават пари да си платим заемите, очевидно е, че трябва да се постараем да работим по-здраво и да ги върнем. Затова мерките за съкращаване на разходите трябва да бъдат приети. Много е просто," казва той.
Програмата предвижда въвеждане на нов данък, с който да бъдат обложени доходите на лица в размер над 90 000 евро годишно.
Друг жител на Рим, Ливио Монталини настоява новият данък да засяга незаконно придобитите доходи: "Да вземат пари от всички, които са крали през годините. Има много за събиране, но не от бедните и работниците, които се борят за хляба си. Трябва да съберат пари от тези, които имат много."
Икономисти, синдикати и представители на бизнеса се договориха новият данък да бъде събиран само от хората с високи доходи, с което да се пресекат и евентуални опити за измами.
Гавин Джоунз, анализатор на Reuters не е убеден, че мерките ще решат проблема на Италия: "Тези мерки може да помогнат за балансиране на бюджета през 2013 г., вместо през 2014 г., за което настоява ЕЦБ. Дали бюджетът ще бъде балансиран година по-рано или по-късно обаче, няма да се отрази на проблема на Италия. Проблемът на Италия е хронично слаб ръст и този бюджет няма да го оправи," смята Джоунз.
ЕЦБ похарчи рекордна сума от 22 млрд. евро за европейски държавни облигации, след като реактивира програмата си за изкупуване на дълг, за да спре кризата от разпространение в Испания и Италия.
"Няма съмнение, че в еврозоната цари хаос - смята Г. Джоунз. - В Италия в някои отношения хаосът е по-голям, а в други - по-малък, според стабилността на финансовата система. Италия си има силните страни, но изведнъж пазарите се съсредоточиха само върху нейните слабости."
Доста дълго време Италия бе извън дълговата криза, а сега се озова в нейния център.
Програмата за икономии трябва да бъде одобрена от парламента в Рим до 2 месеца.