Военните на Кадафи изпозлваха ракета Скъд срещу бунтовниците

Включването на нов вид оръжие в либийския конфликт идва на фона на мащабна офанзива на бунтовниците, които настъпват към Триполи.

16.08.2011 | 14:51
Военните на Кадафи изпозлваха ракета Скъд срещу бунтовниците

За първи път от началото на военния конфликт в Либия военните сили на страната на Муамар Кадафи използваха балистична ракета срещу бунтовниците. Няма жертви и ранени при въздушния удар.
Ракетата Скъд е изстреляна от пристанището Сирт срещу контролирания от съпротивата град Бреда. Ракетата не е успяла да достигне целта си и е паднала в пустинята, като се е отклонила с 80 километра от планираната траектория. Това е първият случай на стрелба със Скъд  от началото на международната интервенция в Либия на 19 март. Либийските сили се сдобиват с 240 ракети от този тип през 1976 г. Обикновените ракети Скъд-В имат обсег от 300 километра.
Включването на нов вид оръжие в либийския конфликт идва на фона на мащабна офанзива на бунтовниците, които настъпват към Триполи. В понеделник те взеха контрола над два стратегически града на Зауия – 50 км източно от столицата, и Гарян на 80 км южно от крепостта на Кадафи.
„В Гарян  все още има въоръжени бандити в града, но слава богу, благодарение на местните жители и племената от околността и  с подкрепата на армията, въоръжените нападатели бяха отблъснати. Някои от тях се оттеглиха, други бяха задържани,“ заяви пред медиите говорителят на правителството Ибрахим Муса.
Особено важен за съпротивата е успехът при град Зауия, откъдето минават хранителните и горивни доставки от Тунис към базата на Кадафи в столицата. Силите на Кадафи обаче, все още контролират петролната рафинерия край града, която е и единствената в западната част на страната.
Междувременно анализатори изчислиха, че ще бъдат необходими най-малко три години, за да може Либия да се върне към нормалния добив на петрол. Преди конфликта страната произвеждаше по 1,6 млн. барела петрол дневно.