Японският БВП се понижи с 1,3%

Добрата новина се дължи главно на износа, който започва да се възстановява след опустошителното земетресение през март.

15.08.2011 | 16:53
Японският БВП се понижи с 1,3%

Икономиката на Япония продължава да се забавя за второто тримесечие с темпове по- бавни от очакваните. Добрата новина се дължи главно на износа, който започва да се възстановява след опустошителното земетресение през март.
На годишна база икономиката регистрира понижение от 1,3% при очакван 2,5% спад. Правителството обещава, че проектите за възстановяване на щетите ще помогнат и за съживяване на икономиката.
„С увеличението на инвестициите в публични проекти, вярваме, че икономиката постепенно ще започне да се изправя на крака,“ коментира японският министър на икономиката Каору Йосано.
Той сподели, че очаква сравнително висок ръст на икономиката към края на годината, благодарение на „постепенното възстановяване на мрежата на доставки, както и на факта, че проектите за възстановяване на инфраструктурата се увеличават.“
Тревогата, че европейската дългова криза може да доведе до нови глобални проблеми обаче, може да съкруши надеждите на Токио за силно търсене на японски стоки. Анализатори очакват и нова интервенция за продажба на йени. Японската икономика трябва да излезе от рецесията през септември, след три поредни тримесечия на понижение на БВП.