Смъртна присъда заплашва бившия президент на Египет

83-годишният Мубарак е обвинен за съучастие в убийствата на над 850 активисти по време на революцията през януари и февруари.

15.08.2011 | 13:25
Смъртна присъда заплашва бившия президент на Египет

Бившият президент на Египет Хосни Мубарак ще бъде  изправен пред съда в понеделник. 83-годишният Мубарак е обвинен за съучастие в убийствата на над 850 активисти по време на революцията през януари и февруари. Осемнадесет дневните протести сложиха край на неговото управление, продължило  три десетилетия. Освен него, обвинения са повдигнати и срещу бившия вътрешен министър Хабиб ал-Адили и шестима бивши командири от полицията. Двамата синове на Мубарак - Гамал и Алаа, ще отговарят заедно с него по обвиненията за корупция.
Мубарак е задържан във военна болница в покрайнините на Кайро. На първото заседание той беше внесен на носилка, след като беше доведен с военен самолет от болницата в Шарм ел Шейх, където се лекуваше от сърдечносъдови проблеми. Неговият адвокат е поискал изслушването на 1600 свидетели, включително военни, но се очаква съдът да съкрати този списък. Ако бъде признат за виновен, Мубарак може да получи смъртна присъда.