Берлускони с извънреден указ за обещанията към ЕЦБ

Италианското правителство обеща да балансира бюджета си за период от две години.

11.08.2011 | 13:35
Берлускони с извънреден указ за обещанията към ЕЦБ

Италианските синдикати призоваха Силвио Берлускони да не превръща обикновените италианци в мишена. Те свикаха демонстрации през парламента, докато италианския премиер проведе среща с  работодатели, профсъюзни лидери и министри. Целта на разговорите беше да се потърсят начини за стимулиране на  растежа и за спешни икономии от още 20 млрд. евро, които да намалят бюджетния дефицит до 2013 година.
Берлускони обеща да приеме договорените с Европейската централна банка строги мерки с извънреден указ. Синдикатите обаче, категорично отказват бъдещите съкращения да бъдат за сметка на работещите в страната. Според тях, за кризата трябва да платят тези, които са я причинили – а именно банките и правителството.
„Това е напълно безотговорно мислене – заяви участник в протеста Паоло си Вета. – Смятат,че могат да се справят с кризата с много тежки съкращения и не осъзнават какво се случва в Европа. Ние сме много близо до това, което става във Великобритания - в Лондон, Бирмингам, Манчестър, защото то представя дълбоката криза, предизвикана от икономическата маргинализация на този континент“.
Италианската преса коментира, че кабинетът обмисля орязване на пенсиите, по-сериозна борба срещу укриването на данъци, данък за богатите и по-голям налог за вилите и ваканционните резиденции. Миналата седмица италианското правителство обеща да балансира бюджета си за период от две години, година по-рано от планираното. В замяна ЕЦБ обеща да изкупи италиански облигации на свободния пазар, като по този начин намали лихвените проценти. Очаква се тези мерки да успокоят притесненията на пазарите, свързани с италианските публични финанси.