33-ма държавни служители арестувани за корупция в Бразилия

По данни на полицията отклонените държавни средства възлизат на 3 млн. долара.

10.08.2011 | 13:06
33-ма държавни служители арестувани за корупция в Бразилия

33-ма служители от Министерството на туризма бяха арестувани от бразилската полиция след получени сигнали за корупция, съобщи Associated press. Сред задържаните  е и първият заместник-министър на туризма Фредерико Силва да Коща. Издирват се още петима души.
По данни на полицията отклонените държавни средства възлизат на 3 млн. долара. 
Корупционната схема включва злоупотреба за близо 2 милиона  долара, предназначени за института Ибрази в Сао Пауло. Сумата трябвало да отиде  за обучението на 1900 студенти по туризъм.
Вместо това обаче, парите били дадени  за подкупи на чиновници в министерството на туризма и служители в института.
Това е поредният корупционен скандал, който хвърля сянка върху  правителството на президента Дилма Русеф, откакто встъпи в длъжност на 1 януари.
Началникът на кабинета й Антонио Палоци беше принуден да напусне поста си преди два месеца, след повдигнати въпроси как е спечелил милиони от консултантска фирма, докато е бил депутат през 2006-2010 г.
Миналият месец пък, транспортният министър Алфредо Нашименто подаде оставка. С него си тръгнаха повече от 20 служители на министерството след сигнали за подкупи и схема за неправомерно завишаване на суми по договори.