Международният натиск срещу Сирия се засилвa

Турският външен министър посети размирната страна, след като Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн отзоваха своите посланици от Дамаск.

09.08.2011 | 16:07
Международният натиск срещу Сирия се засилвa

Посещението на турският външен министър Ахмет Давутоглу в Сирия носи категоричен и ясен сигнал -  Анкара настоява сирийският президент Башар Асад незабавно да предприеме демократични реформи и да спре репресиите срещу цивилното население.Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че повече не може да търпи варварското отношение на сирийските сили за сигурност спрямо протестиращите.  В телефонен разговор с Давутоглу американският държавен секретар Хилъри Клинтън също е подчертала подкрепата на САЩ за демократичен преход в Сирия.
 „Ние сме насърчени и окуражени от силните изказвания, които дойдоха от страна на Арабската лига и от Съвета за сътрудничество в Персийския залив – заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър. - Вярвам, че започваме да виждаме допълнителни признаци, че международната общност заклеймява бруталните действия на сирийското правителство спрямо цивилните. Това е знак, че президентът Асад и неговото правителство допълнително се изолират от международната общност чрез своите действия“.
Сирийски танкове отново удариха източния град Дейр аз Зор в понеделник. Най-малко 50 души загинаха след нападението на армията в неделя. 
Активисти предупредиха, че през последните дни много хора се страхуват да напуснат домовете си или да водят ранени в болниците, защото могат да бъдат нападнати по пътя. Междувременно стана ясно, че президентът Башар Асад е сменил министъра на отбраната Али Хабиб с главнокомандващия въоръжените сили Дауд Раджха.  Али Хабиб се счита за отговорен за жестокото потушаване на гражданските демонстрации в страната, заради което миналия месец Европейския съюз наложи санкции.