Юлия Тимошенко остава в ареста

Бившият украински премиер е обвинена за злоупотреби със служебно положение.

09.08.2011 | 14:07
Юлия Тимошенко остава в ареста

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко остава в ареста.  Само за ден съдът отмени три молби за нейното освобождаване. Срещу Тимошенко са повдигнати обвинения  за злоупотреби със служебно положение.
Украинската опозиция се обедини срещу задържането  на бившия премиер на страната. Няколко партийни лидери подписаха съвместно изявление за борба с политическите репресии и организираха протестни акции пред сградата на съда.
В понеделник, съдът  отново отказа да пусне на свобода  Юлия Тимошенко, въпреки че за нея се застъпи и църквата. Според защитата за ареста няма никакви основания, тъй като тя нито за момент не е възпрепятствала следствието и не е нарушавала ограниченията за придвижване.
Тимошеко  беше арестувана на 5 август. Тя е обвинена в злоупотреби при подписването на газовите споразумения с Русия през 2009 г. Според следствието, сделките са довели до щети от 200 млн. долара. Конкретният повод за задържането под стража стана поведението на Тимошенко миналия петък в съда. Тогава тя се скара агресивно с настоящия премиер на страната Николай Азаров, който беше призован като свидетел. Преди ден адвокатът на Юлия Тимошенко - Сергей Власенко, изрази опасение, че магистратите могат да й дадат между 7 и 10 години затвор.
Ръководителят на мисията на Европейския съюз  в Украйна Жозе Мануел Пинту също е изразил безпокойството на Брюксел във връзка с процеса срещу Тимошенко и други високопоставени украински чиновници. Той е напомнил, че благодарение на газовите споразумения, сключени през 2009 г., Европа е получила газ.