Безредиците във Великобритания продължават

За трите размирни дни и нощи в Лондон полицията арестува над 400 души.

09.08.2011 | 12:06
Безредиците във Великобритания продължават

Подпалени сгради, разграбени магазини, опожарени коли. Това е обстановката за трета поредна нощ във Великобритания. 
Части от Лондон заприличаха на военна зона. Хиляди младежи излязоха по улиците, за да рушат, да грабят,  да подпалват и да атакуват полицията. След Лондон и Бирмингам безредиците се пренесоха и в Ливърпул. Насилието обхвана и Нотингам, Бристъл и Манчестър.
За трите размирни дни и нощи в Лондон полицията арестува над 400 души. Срещу 69 от тях са повдигнати обвинения за предизвикване на масови безредици.
В британската столица са разположени допълнителни 1700 полицаи, сред които и служители на реда, командировани от други части на страната.
Всички метростанции в столицата, които бяха затворени заради бунтовете, вече работят нормално. Около някои от тях обаче, все още има полицейски кордон. 100 души бяха арестувани в Бирмингам, след като десетки младежи изпочупиха витрини на магазини, ограбиха ги и ги подпалиха. Опожарена е и сграда на полицейски участък.
В Манчестър също има повредени автомобили, подобно е и положението в Ливърпул, където вилняха около 200 маскирани младежи.
В бунтовете в Бристъл са участвали близо 150 души. Безредиците избухнаха,  след като в четвъртък полицаи застреляха 29-годишен баща на четири деца, при опит да му проверят документите. Скотланд ярд продължава с проверката по случая.
Премиерът Дейвид Камерън прекрати лятната си почивка, за да участва в спешна среща на кабинета.