Десетки убити в Сирия

От сирийското правителство съобщиха, че властите са били принудени да използват танкове, защото градовете са били превзети от бандити.

08.08.2011 | 14:26
Десетки убити в Сирия

Сирийската армията отново използва сила срещу протестантите, като изпрати танкове в градовете Дейр аз Зор и Хуле. Над 56 души в двата града са избити, а стотици - ранени. От сирийското правителство съобщиха, че властите са били принудени да използват танкове, защото градовете са били превзети от бандити. Стотици хора са напуснали домовете си и се очаква нов наплив от бежанци в съседна Турция.
Саудитският крал Абдула призова за прекратяване на кръвопролитията в Сирия и обяви, че изтегля посланика си от Дамаск за консултации. Йорданското правителство също изрази сериозни опасения за размириците в съседна Сирия, и настоя за диалог за прекратяването им.
Наред с град Хама, Дейр aз Зор се превърна в център на най-големите демонстрации срещу управлението на президента Башар Асад. В непрофесионални видеоматериали се чува как по време на най-големите протести от джамиите са се носели призиви, възхваляващи бог. На записите се виждат танкове и бронетранспортьори, разположени в центъра на размирните градове. В един от записите глас зад кадър обяснява, че местните жители са се молели на войниците да не ги нападат. Още в началото на размириците Сирия забрани достъпа на повечето независими медии, затова достоверността на записите трудно може да бъде проверена.