Американка ще плува от Флорида до Куба

Опитът и е символичен акт на увеличаване на разбирателството между двете страни.

08.08.2011 | 13:22
Американка ще плува от Флорида до Куба

Даяна Наяд, на 61 години - това е авантюристката, решена да стигне от Флорида до Куба с плуване. Вярва, че ще стане първият човек, преплувал 166-те километра без помощта на клетка срещу акули.
 „Сега съм на почти 62 години и стоя тук, в разцвета на силите си – споделя Наяд. - Когато достигнеш тази възраст все още имаш силно тяло и по-бистър ум. Съзнание, което е в хармония с радостта в света. Изпълнено с кураж и без страх.  Така че, това е моят ден. Не знам, трябва да поговорите с мен след 24 часа, а след това и след 60 часа.“
Наяд обясни, че опитът и е символичен акт на увеличаване на разбирателството между САЩ и Куба, разкъсвани от враждебност и недоверие в продължение на пет десетилетия. През цялото време тя трябва да се намира във водата.
45 души на пет лодки ще проследят пътя й. Това са лекари и специалисти по хранене и навигация. На всеки 45 минути тя ще прави 20 секундни почивки за прием на течности, а на всеки час и половина ще има отдих от 2 минути, за да се нахрани. Щит със слаби електрически импулси ще я защитава от акулите. Разстоянието от Флорида до Куба вече беше преодоляно от 22-годишна австралийка през 1997-година. Тя обаче плуваше в специална клета за защита от акули.