Световните лидери обсъдиха кризата в САЩ и еврозоната

Инвеститорите настояват Европейската централна банка да започне спешно изкупуване на италиански и испански дълг в понеделник.

07.08.2011 | 08:51
Световните лидери обсъдиха кризата в САЩ и еврозоната

Заместник-министрите на страните от Г-20 обсъдиха в конферентен разговор  дълговата криза в еврозоната и понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от Standard and Poor’s. Основната задача, пред която са изправени политиците е успокоение на пазара и предприемане на мерки за стабилизиране на финансите на най-големите икономики в света.
Само за седмица глобалните финансови пазари изтриха 2.5 трилиона долара. Това постави политическите лидери под сериозен натиск от страната на финансовия свят, който иска ясни правила и решения, които да стабилизран световната икономика.
Западните правителства спешно трябва да вземат мерки, които да намалят обществения дълг, отбелязва Reuters.
Японски правителствен източник заяви, че финансовите лидери от Групата на седемте големи развити икономики също ще обсъждат кризата и може да набележат конкретки действия.
Инвеститорите настояват Европейската централна банка да започне спешно изкупуване на италиански и испански дълг в понеделник, за да стабилизират цените. Идеята се обмисля  от управителния съвет на банката. Френският президент Никола Саркози, който е председател на Г7, се срещна с британския премиер Дейвид Камерън. Предложението след срещата е големите икономики да  работят заедно и поддържат тесни контакти през следващите дни.