Световните агенции за отнетите лицензи на Лукойл

Единствената рафинерия в България спря да работи след като служители на Агенция „Митници“ блокираха продажбите й заради данъчни проблеми, съобщи Reuters.

27.07.2011 | 15:13
Световните агенции за отнетите лицензи на Лукойл

Единствената рафинерия в България - Лукойл Нефтохим Бургас, контролирана от руския петролен гигант Лукойл, спря да работи след като служители на Агенция „Митници“ блокираха продажбите й заради данъчни проблеми, съобщи Reuters.
Властите отнеха лиценза на рафинерията, произвеждаща 142 000 барела петрол на ден, след като компания не успя да инсталира необходимите измервателни устройства, свързани с митницата.
Агенцията цитира директора на Лукойл България, Валентин Златев, който заявява, че „преработката на суров петрол постепенно намалява до пълно спиране”.
Лукойл Нефтохим Бургас е един от най-големите данъкоплатци в България, продължава публикацията на Reuters.  Компанията продава около 50% от горивата на вътрешния пазар, но официалните власти и анализаторите не вярват решението за спиране на производството да се отрази на развиващата се икономика и постъпленията в бюджета“.
Според българските закони дължимите данъци се изчисляват след като стоката напусне складовете, отбелязва в своя публикация Associated press. Официалните власти бяха дали на рафинерията срок до 30 юни да изпълни изискванията, или ще бъде санкционирана. Информационната агенция допълва още, че компанията осигурява до 70% от горивото на бензиностанциите в България.
Лицензът ще бъде върнат на рафинерията, веднага щом изпълни изискванията на митническите власти и монтира уреди за измерване на произведеното и продадено гориво, които в онлайн режим ще предават данни на надзорните органи, съобщава руската агенция РБК.
Медията цитира директорът на агенция „Митници“ Ваньо Танов, според когото „ако комплексът изпълни изискванията на законодателството и монтира измервателните прибори, интегрирани със системата за митнически контрол, производството може да бъде възобновено до два-три месеца”.