Заразата E.coli приключи

През последните три седмици, колкото трае инкубационният период, в Германия не са регистрирани нови случаи на заболели.

27.07.2011 | 11:07
Заразата E.coli приключи

Германия обяви, че заразата с бактерията Ешерихия коли, която причини смъртта на над 50 души, е приключила.  През последните три седмици, колкото трае инкубационният период, в страната не са регистрирани нови случаи на заболели, съобщиха от германския здравен институт "Роберт Кох".
Над 4400 души се заразиха в Европа и Северна Америка от двете огнища на бактерията – голямото в Северна Германия и по-малкото около френския град Бордо.  В началото се предполагаше, че неин източник са краставици, внос от Испания. Впоследствие тази информация не беше потвърдена и за възможен източник беше посочена ферма за кълнове в германската провинция Долна Саксония. Последното предположение беше, че заразата идва от внесени от Египет семена.
В разгара на кризата, испанските фермери изчислиха загуби от 225 млн. евро на седмица. Земеделците в Холандия отчетоха загуби от 70 млн. евро седмично. България обяви, че губи 1 млн. евро на ден от нереализирана продукция.
Европейските производители бяха допълнително засегнати от руската забрана за внос на зеленчуци от общността, наложена в края на май.