Лагард: Дефолт на САЩ ще дестабилизира целия свят

„Дебатите около американския дълг и опасността САЩ да изпадне в техническа неплатежоспособност заплашват глобалната стабилност“ – заяви директорът на МВФ Кристин Лагард.

26.07.2011 | 16:27
Лагард: Дефолт на САЩ ще дестабилизира целия свят

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард коментира ситуацията около американския дълг. Според нея дебатите около тавана на дълга и опасността САЩ да изпадне в техническа неплатежоспособност заплашват глобалната стабилност.
 „Най-печалното е, че не сме в състояние да спрем часовника – заяви Лагард пред аналитичния център на Съвета по международни отношения. – Фискалният шок в САЩ ще има сериозни последици за останалия свят.“
На 16 май 2011 г. САЩ премина поредния праг на държавния дълг, фиксиран от Конгреса през 2010 г. на 14,3 трлн. долара. Белият дом предлага ново вдигане на тавана на дълга с 2,4 трлн. долара.
Според прогнозите за финансовата 2011 г. бюджетният дефицит на САЩ се очаква да достигне около 1,5 трлн. долара. Администрацията на Барак Обама и Конгресът водят преговори по пределното ниво на държавния дълг и евентуалното му  повишение.
Според директора на МВФ Кристин Лагард трябва да се намери компромис между политическите партии на САЩ възможно най-скоро в интерес на целия свят. Тя отбеляза сериозния пробив в подхода на европейските лидери при решаването на дълговата криза в еврозоната.
Съкращаването на вътрешния дълг на САЩ е крайно необходимо за стабилността на глобалната икономика, но то може да се осъществи единствено с оглед общото стабилизиране на ситуацията, включително положителна динамика на пазара на труда.
Според Лагард безработицата остава основната заплаха не само пред САЩ, но и пред целия свят. Високият процент незаети сред младите хора може да предизвика социални взривове, подобно на тези в Египет, предположи директорът на МВФ.
„Създаването на нови работни места е критично важен въпрос – каза Лагард. – Целият свят е изправен пред риск от социална нестабилност.“