Масовият убиец в Норвегия може да бъде обвинен в геноцид

Прокуратурата в Осло възнамерява да поиска до 30г. затвор за Андерс Брайвик за престъпления срещу човечеството.

26.07.2011 | 13:23
Масовият убиец в Норвегия може да бъде обвинен в геноцид

Главният прокурор Кристиян Хатло възнамерява да обвини Андерш Брайвик, признал, че е извършил убийството на 76 души, в престъпление срещу човечеството. Наказанието по това престъпление е 30 години затвор.
В момента Брайвик е обвинен в тероризъм и ако бъде признат за виновен ще бъде задържан под стража 21 години.
Министърът на правосъдието на Норвегия похвали полицията за работата по случая, въпреки критиките в медиите за забавена реакция при сигнала за стрелбата на остров Ютьоя.
Над 250 000 души излязоха по улиците на Осло с цветя в ръце в памет на осемте жертви на взрива в сградата на правителството в столицата.
Съдът реши делото срещу Андерш Брайвик да се гледа при закрити врата с цел предотвратяване на евентуален опит на обвиняемия да изпрати съобщения до съучастниците си.
Прокуратурата съобщи, че масовият убиец твърдял, че работи в група с други сътрудници.
Брайвик ще остане 8 седмици в ареста, половината от които в пълна изолация.
Пред съда той съобщи, че операцията не е целяла масово убийство, а максимален брой жертви сред членовете на управляващата в Норвегия Работническа партия, която обвини в провал в имиграционната политика.
Бомбата в Осло бе поставена пред сгради, свързани с кабинета на Работническата партия. Младежкият лагер на остров Ютьоя също е организиран от нея. Най-малко 96 души остават в болниците.