Гайтнър: Времето на САЩ изтича

По думите на Гайтнър целият свят в момента наблюдава как САЩ изпълнява задълженията си.

25.07.2011 | 14:38
Гайтнър: Времето на САЩ изтича

Републиканци и демократи в Конгреса не успяха да се споразумеят за вдигане на тавана на дълга на Съединените американски щати и провокираха опасения за негативна реакция на пазарите.
Американският финансов министър Тимъти Гайтнър предупреди, че времето изтича и, за да бъдат спазени сроковете, са необходими нови дебати в парламента. „Трябва да се изготви документ, който да бъде приет от двете камари, и това трябва да стане веднага,” заяви Тимъти Гайтнър.
Американският държавен секретар Хилъри Клинтън започна в понеделник обиколка в Азия, в опит да убеди партньорите на Вашингтон, че изход от кризата ще бъде намерен.
По думите на Гайтнър целият свят в момента наблюдава как САЩ изпълнява задълженията си. „Знаете, че това е тест на американската политическа система. Тест е за Конгреса и за републиканците там,“ подчерта министърът на финансите на САЩ.
През целия уикенд се водиха преговори между демократи и републиканци, но напредък не беше постигнат.
Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джoн Бонер, подчерта, че физически е невъзможно въпросът да бъде решен изведнъж. „Имаме бюджетен дефицит от 1.5 трлн. долара. Вземаме назаем по 42 цента от всеки долар, който харчим. А държавният дълг е 14.5 трлн. долара. Време е да погледнем сериозно и да спрем да харчим,” призова Бонер.
Канцеларията на Обама съобщи, че президентът ще наложи вето на всяко споразумение, направено в последния момент, който не удължава тавана на дълга до 2013 г.