Кипър бие тревога за икономиката си

Президентът на централната банка на Кипър предупреди за опасността и неговата страна да поиска помощ.

20.07.2011 | 17:28
Кипър бие тревога за икономиката си

Кипърската икономика се намира в „извънредна ситуация” и има вероятност да поиска външна финансова помощ, ако не се вземат спешни мерки, предупреди управителят на Централната банка на страната Атанасиос Орфанидес.
В писмо до президента на Кипър Орфанидес пише: „Смятам, че икономиката се намира в извънредна ситуация, сравнима с тази от 1974 г.”, по време на турската инвазия на северната част на острова.
За пръв път управител на централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ сигнализира за проблеми в Кипър.
„За да се избегне най-лошото, а именно Кипър да бъде принуден да прибегне до механизма за помощ и всичко това да се отрази на икономиката, е необходимо незабавно да бъдат предприети драконовски мерки”, пише Орфанидес в писмото от 18 юли, цитирано от АФП.
Атанасиос Орфанидес обяснява тревогата си с „неблагоприятния международен климат, трудностите при търсене на външни заеми и икономическите последици от събитията във Василико”, където на експлозията на 11 се взривиха складове на оръжие.
Инцидентът във военноморската база в Кипър предизвика тежка политическа криза в Кипър, където президентът и правителството са изправени пред нарастващо обществено недоволство. Експлозията във военноморската база разруши основната електроцентрала на страната. Това доведе до ежедневни спирания на тока в южната част на Кипър. Министрите на отбраната и на външните работи подадоха оставка след инцидента.
На 21 юли предстои представители на управляващи и опозиционни партии да обсъдят мерки за изход от кризата.