Скандалът с подслушванията прекъсна ваканцията на британските политици

Двата най- сериозни въпроса за решаване пред парламента на Великобритания са нарушенията от страна на медиите и вероятните корупционни практики в полицията.

20.07.2011 | 12:28
Скандалът с подслушванията прекъсна ваканцията на британските политици

Британският премиер Дейвид Камерън откри целодневните дебати за най-новите разкрития около разтърсения от скандали заради подслушвания таблоид News of the World. Случаят стана повод парламентът да прекъсне лятната си ваканция, като самият Камерън прекрати пътуването си в Африка и се върна във Великобритания.
„Най-правилното нещо сега е да се стигне до същината на проблема- заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. -  Трябва да разрешим двата най-сериозни въпроса - нарушенията от страна на медиите и вероятните корупционни практики в полицията. И, разбира се, третата важна тема – връзката между политиците и медиите“.
Акциите на News Corporation се покачиха с 6 % в края нюйоркската борсова сесия. Това стана след като Рупърт и Джеймс Мърдок се явиха пред Британската парламентарна комисията. Демонстрантът, който хвърли чиния с пяна за бръснене по Мърдок по време на изслушването, беше обвинен в нарушаване на обществения ред и ще се яви пред съда в петък. Пред комисията се яви и скандалната Ребека Брукс.
„Сега мога да кажа, че никога не съм плащала подкупи на полицаи, нито съм разпореждала подобни действия – каза пред комисията Брукс. - Моят опит сочи, че информацията, която те дават на вестниците, идва безплатно“.
Австралийският премиер Джулия Гилард заяви, че и парламентът в Канбера трябва да изслуша Мърдок. В същото време, британските депутати обвиниха лондонската полиция Скотланд Ярд  за редица грешки по време на разследването на скандала с News of the World.