САЩ преговаря до последно за тавана на дълга

Правителството на Барак Обама търси всички възможности, за да повиши тавана от 14 трлн. долара преди да спре плащанията.

19.07.2011 | 14:57
САЩ преговаря до последно за тавана на дълга

Америка очаква развръзка в последния момент по проблема на държавния дълг преди 2 август. Правителството на Барак Обама търси всички възможности, за да повиши тавана от 14 трлн. долара преди да спре плащанията.
Сенатор Мич Маконъл от Републиканската партия предлага повишение на три етапа преди изборите през ноември 2012 г., но по-консервативните му съпартийци са против маневрата.
„Това е критична седмица за Америка- заяви републиканецът Мич Маконъл. - Две години на безкрайно харчене и увеличение на дълга ни докараха до криза и тази седмица американците ще видят как техният избран представител ще я реши. От една страна са тези, които вярват, че липсата на таван на разходите би било пагубно. Това правителство знае, че 42 цента от всеки похарчен долар са на заем. Вашингтон има нужда от силно лекарство, за да се откаже от пристрастяването към разходите,“ коментира още Маконъл.
Нови преговори между Белия дом и лидерите на Конгреса обаче не са планирани. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че тези събития около преговорите за тавана на дълга имат за цел да единствено да разсеят вниманието.
Опасността от неспазването на крайния срок за вдигане тавана на дълга изнервя пазарите и повишава риска от нова рецесия в Америка.