Обама призова за балансиран подход по вдигането на дълга

Републиканците искат краткосрочно споразумение за съкращаване на разходите, но отхвърлят вдигането на данъците.

17.07.2011 | 10:30
Обама призова за балансиран подход по вдигането на дълга

Американският президент Барак Обама призова демократите и републиканците да приложат балансиран подход по вдигането на тавана на дълга.
В седмичното си видеообръщение американският президент изтъкна, че за едно десетилетие Америка е похарчила повече пари, отколкото е взела.
„За няколко десетилетия нашият дълг продължи да се увеличава. И нека бъдем честни – всички сме виновни за това,“ заяви още Обама.
Американският президент призова политическите си противници да последват неговия пример и да постигнат компромис:
„Сега носим отговорност и имаме възможност да намалим дефицита възможно най-много.  Ще е нужен балансиран подход, споделени жертви и желание всички страни да направят непопулярен избор - по-малко пари за вътрешни програми, за отбрана, здравни реформи и орязване на някои данъчни облекчения за най-богатите американци,“ подчерта Обама.
Републиканците искат краткосрочно споразумение за съкращаване на разходите, но отхвърлят вдигането на данъците.  Според правителството, ако до 2 август не се стигне до споразумение, САЩ за пръв път в историята си ще се изправят пред невъзможност да обслужват държавния си дълг. През май дългът, в размер на 14,3 трлн. долара, стигна разрешения от Конгреса таван. Очаква се тази година  бюджетният дефицит да достигне 1,6 трлн. долара.