Хилъри Клинтън: Дните на Кадафи са преброени

Ключови дипломати от цял свят се събират на четвъртата си поредна среща за Либия.

15.07.2011 | 14:34
Хилъри Клинтън: Дните на Кадафи са преброени

Русия няма да участва в срещата на контактната група за Либия в Истанбул. От поканените постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, Китай и също няма да присъства. 
Ключови дипломати, включително американският държавен секретар Хилъри Клинтън и българският външен министър Николай Младенов, се събират на четвъртата си поредна среща, на която ще търсят политическото решение на конфликта и координация на помощта за либийските бунтовници. Очаква се Турция да предложи за обсъждане пътна  карта за изход от кризата. На срещата ще се обсъжда и искането на Преходния национален съвет в Либия за деблокиране на сметките на режима.
Преди да пристигне в Истанбул,американският държавен секретар Хилъри Клинтън заяви, че дните на Кадафи са преброени след успехите на либийските бунтовници на бойното поле. Техните боеприпаси обаче са на привършване и те започват да модифицират артилерията, за да се справят с липсата на муниции. Така например ракети, които работят под напрежение 24 волта са промени за 12 волта при обхват 9 км и докато първоначалното им предназначение е било „въздух- земя“ сега се трансформирани на „земя-земя“, съобщиха оръжейни експерти.
В същото време, хиляди либийци излязоха на протест в подкрепа на Кадафи с искане НАТО да спре бомбардировките. В Триполи говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим опроверга съобщенията, появили се в руски вестник, че полковникът заплашва да взриви либийската столица, ако тя падне в ръцете на бунтовниците.