Сенатът в Италия гласува бюджет за строги икономии

Целта е да бъде намален бюджетният дефицит на страната, който е един от най-големите в цялата еврозона.

14.07.2011 | 13:06
Сенатът в Италия гласува бюджет за строги икономии

Италианският Сенат гласува  бюджет за строги икономии.  Документът предвижда съкращаване на разходите с 48 млрд. евро за срок от 3 години. Целта е да бъде намален бюджетният дефицит на страната, който  е един от най-големите в цялата еврозона. Чрез мерките италианското правителство ще се опита да избегне лошия гръцки сценарий и необходимостта от мултимилиарден заем.
Вероятността бюджетът да бъде одобрен от Горната камара в четвъртък и от Долната в петък е голяма. Премиерът Силвио Берлускони вече  предупреди, че Италия е в топ листата на страните от еврозоната, които изпитват икономически трудности. Повечето анализатори отбелязват, че и  управляващите, и опозицията разбират еднакво добре, че Италия е под строгия контрол на пазарите, заради огромните дългове. Дори и опозицията да гласува против,  управляващите ще имат необходимото мнозинство да прокарат мерките.
 По-рано тази седмица МВФ поиска от Рим, да осигури по-решително прилагане на програмата за съкращаване на разходите. В свой доклад, световната  организация посочва, че Италия трябва да намали държавния дълг,  да подържа стабилен финансовия си сектор и да въведе структурна реформа за стимулиране на растежа.
Гласуването идва на фона на опасенията, че Италия може да бъде следващата страна, която ще бъде засегната от дълговата криза.
Амбициите на италианския финансов министър Джулио Тремонти са до 2014 г. дефицитът в страната да стане нулев. Към момента той съставлява  3,9% от брутния вътрешен продукт на Италия.