Fitch отново свали рейтинга на гръцкия дълг

МВФ понижи перспективата на развитие на Гърция заради свиването на гръцката икономика повече от очакваното.

14.07.2011 | 13:05
Fitch отново свали рейтинга на гръцкия дълг

Агенция Fitch понижи с три степени кредитния рейтинг на Гърция до най-ниското ниво, определяно за някоя страна в света, в отговор на липсата на реакция от страна на Европейския съюз за намиране на изход от кризата.
Fitch обясни решението за понижение на оценката от В+ на ССС с липсата на нова, изцяло финансирана от МВФ и ЕС програма, както и с несигурността около ролята на частните инвеститори в евентуално бъдещо финансиране.
Това е третата агенция за кредитен рейтинг, която понижава оценката си за държавния дълг на Гърция, след като Moody’s я свали на Саа на 1 юни, а Standard&Poor’s я понижи до ССС на 13 юни.
МВФ също понижи перспективата на развитие на Гърция заради свиването на гръцката икономика повече от очакваното. Според най-новите прогнози през тази година БВП на страната ще се намали с 3.9%.
Пазарите са изнервени от липсата на решение от ЕС. Очакваната извънредна среща на общността в края на седмицата е отложена заради липсата на разбирателство между Берлин и Париж.
Германия първа се отказа от срещата още в сряда, заради липсата на единодушие сред еврозоната да работят по “проблема Гърция“. Дори и Франция, която е по-склонна да участва в срещи, посветени на еврото, предпазливо подкрепи германците.
В началото на седмицата европейските финансови министри не успяха да договорят втория план за финансова помощ за Атина.
ана. Според проучване на  KPMG този бюджет трябва да създаде възможности и за националната индустрия в рамките на 30 млрд. долара.