САЩ може да спре да изплаща пенсии

Пенсионерите, инвалидите и военните ветерани може да не получат парите си още в началото на август.

13.07.2011 | 11:53
САЩ може да спре да изплаща пенсии

Американският президент Барак Обама предупреди, че ако Белият дом и Конгресът не постигнат съгласие за увеличаването на тавана на държавния дълг, САЩ може да спрат да изплащат пенсии. Пенсионерите, инвалидите и военните ветерани може да не получат парите си още в началото на август.
Президентът на САЩ съобщи, че не може да гарантира, че пенсиите ще бъдат платени на 3 август, ако не бъде постигнато съгласие по върпоса с размера на дължавния дълг. „В хазната просто може да не останат пари,“ заяви Барак Обама.
Става дума за около 70 млн. пенсионери, подчерта Обама в интервю за американската телевизия CBS.
Коментарът му дойде на фона на все по-ожесточените преговори за предотвратяване на ново икономическо бедствие. Според правителството, ако до 2 август не се стигне до споразумение, САЩ за пръв път в историята си ще се изправят пред невъзможност да обслужват държавния си дълг.
Преговорите за увеличаване на тавана на държавния дълг и борбата с бюджетния дефицит започнаха на 5 май. Една от причините за бавния им напредък са споровете между републиканци и демократи относно исканото от Обама повишение на данъците за богатите.  През май федералният дълг на САЩ, в размер на 14,3 трлн. долара, стигна разрешения от Конгреса таван. Очаква се тази година  бюджетният дефицит да достигне 1,6 трлн. долара.