ЕС и САЩ осъдиха нападенията над посолства в Сирия

САЩ и ЕС,обаче, не призоваха Асад да предаде властта.

12.07.2011 | 11:56
ЕС и САЩ осъдиха нападенията над посолства в Сирия

Първите дипломати на Европа и Америка, баронеса Катрин Аштън и Хилъри Клинтън, обявиха режима на Башар Асад за незаконен. След нападението  над американското и френското посолство в Дамаск американският държавен секретар Хилъри Клинтън съобщи, че сирийският президент Башар Асад е загубил легитимност.
Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън настоя сирийското правителство незабавно да поеме международните си ангажименти и да осигури безопасността на всички чужди дипломати.
"Режимът на Асад не успя да отклони вниманието на света от истинските събития, които стават в Сирия – заяви Хилъри Клинтън. - Не става дума за Америка, Франция или някоя друга страна. Става дума за легитимните стремежи на сирийския народ към достойнство, човешки права и върховенство на закона”, допълни още държавният секретар на САЩ. Тя обаче не поиска президентът Асад да напусне поста си. Подобно искане не отправи и върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността баронеса Катрин Аштън:
„Ние призоваваме Асад да изпълни обещанието си за започване на диалог. Много хора, които трябва да участват в преговорите, все още не са включени в тях, за което настояваме. Това е позицията на Европейския съюз. Искаме да се чуе гласът на хората, насилието да спре и да се сложи край на хаоса. След това хората ще решат как да продължат”.
На 11 юли привърженици на президента Асад нападнаха френското посолство в Дамаск като счупиха няколко прозореца и смачкаха колата на посланика и още един автомобил. Атаката продължи три часа и половина, но жертви няма. Трима души от охраната на дипломатическата мисия бяха ранени. Прозорците на обсаденото американско посолство също бяха счупени, а стените - надраскани с графити.