Военният министър на Кипър подаде оставка

12 души загинаха при мощна експлозия във военноморска база в Кипър. 62 са ранени. Инцидентът предизвика оставката на военния министър.

11.07.2011 | 17:15
Военният министър на Кипър подаде оставка

Цял ден линейки извозваха ранените от базата Евангелос Флоракис на южния бряг на средиземноморския остров до болниците в Ларнака и Никозия.
Взривът избухна в ранните часове на 11 юли при пожар в склад за боеприпаси, конфискувани през 2009 г.
Министърът на отбраната Костас Папакостас и началникът на Националната гвардия, бригаден генерал Петрос Цаликидес подадоха оставка, съобщи говорителят на кипърското гръцко правителство Стефанос Стефану.
По думите на Стефану разследването изключва саботаж като причина за експлозията.
Президентът на кипърските гърци Димитрис Христофяс помоли Цаликидес и Папакостас да останат на постовете си, докато им бъдат намерени заместници.
Взривната вълна от експлозията нанесе щети на жилищни сгради в околните села и предизвика изключването на главната електроцентрала на Кипър. Властите призоваха населението да пести енергия. От три дни Кипър е под въздействието на гореща вълна, повишила температурите до 40 градуса по Целзий.
Кипърските власти обявиха, че двете летища, Пафос и Ларнака, работят с намалено потребление на електроенергия и използват и ток от генератори.