Британският премиер призова за нова регулация на медиите

Реакцията му е в резултат на скандала с подслушването на телефоните на хиляди британски граждани от таблоида News of the World.

08.07.2011 | 15:58
Британският премиер призова за нова регулация на медиите

Великобритания се нуждае от нова система за регулация на медиите, заяви премиерът на страната Дейвид Камерън. Изказването му е реакция на скандала с подслушването на телефоните на хиляди британски граждани от страна на таблоида  News of the World.
Изданието, което е има 168 годишна история, попадна в нова серия на тлеещ от години скандал, който достигна парламента. Става дума на подслушване на телефони на известни личности, политици, жертви на убийства и престъпления.
„Вестникът беше в творчески подем – коментира пред медиите Джулс Стенсън, редактор в News of the World. -  Спечелихме 4 преснагради, като бяхме номинирани за 11. Чувствахме, че сме фантастичен, печеливш екип. Разбира се, имаше някои напълно непростими събития от миналото, за които сегашният екип не е отговорен“.
Анди Коулсън - бивш директор на комуникациите на британския премиер Дейвид Камерън беше арестуван по подозрение, че е знаел или е участвал пряко в подслушването между 2003 и 2007 година, когато е бил редактор на изданието. Камерън е близък приятел и с тогавашния главен редактор и сегашен представител на Мърдок във Великобритания Ребека Брукс.
Бившият вицепремиер на Великобритания Джон Прескот отбеляза, че ръководителите на изданието няма да бъдат уволнени. Това ще се случи само на обикновените хора, отбеляза Прескот.
Полицията се е свързала с почти 4000 души, които са били потенциални мишени. Техните имена са били в документите, иззети от частния детектив, работил за таблоида. Службите проверяват общо 11 хил. страници документи и бележки. За едно денонощие News of the World беше изоставен от мощни рекламодатели, шокирани от разкритията.  Медийни експерти коментират, че закриването му може да е хитър ход за създаването на нов неделен таблоид, когато страстите утихнат.