Френски съд обмисля дали да разследва Кристин Лагард

Има данни, че като финансов министър на Франция Лагард е злоупотребила със служебното си положение.

08.07.2011 | 15:40
Френски съд обмисля дали да разследва Кристин Лагард

Френски съд отложи за 4 август решението дали да започне разследване срещу новия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Председателят на Комисията, която работи по случая заяви, че един от членовете й е трябвало да я напусне, а заместникът му има нужда от повече време, за да се запознае с всички подробности.  Има данни, че като финансов министър на Франция Лагард е злоупотребила със служебното си положение. Твърди се, че е повлияла за отпускане на 285 млн. евро за сделка на съмнителен бизнесмен. Става дума за решение на арбитражен съд през 2008 г., който отсъжда в полза на Бернар Тапи при спора му с държавна банка.
Дори да започне разследване срещу новия директор на Международния валутен фонд, то може да се проточи с месеци или години и да не доведе до съдебен процес.
В договора на Лагард с МВФ има клауза, че тя трябва да спазва най-високите стандарти на поведение и да премине през обучение по етика. Договорът на предшественика й Доминик Строс Кан, който се оттегли след обвинение в сексуално посегателство, не включва подобна клауза.