Япония проверява всички ядрени реактори

Новината съобщи министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда.

06.07.2011 | 13:24
Япония проверява всички ядрени реактори

Японското правителство ще проведе стрес-тестове на всички ядрени реактори в страната. Новината съобщи министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда. Властите смятат да организират широкомащабна проверка на ядрените централи и да оценят степента на риск за тях, в случай на силно земетресение и цунами като тези, които причиниха аварията в АЕЦ "Фукушима 1".
"Ние ще се съобразим с критериите от експертизата на Европейския съюз, за да успокоим хората за ядрената безопасност и това трябва да стане възможно най-бързо," заяви Банри Кайеда.
Икономическият министър увери, че ще вземе мерки да се избегнат проблеми с електроснабдяването. Никой от спрените за поддръжка реактори след бедствието от 11 март, обаче, не е възобновил работа заради обществената тревога за сигурността на инсталациите. Така от общо 54 ядрени реактора в Япония, в експлоатация са само 19.
Преди природната катастрофата, ядрената енергия даваше близо 30 % от общото количество електроенергия на Япония. Заради спада в производството на електричество властите наредиха на предприятията и администрациите да намалят с 15 на сто потреблението си на ток в районите на столицата Токио и в североизточна Япония. Нареждането важи за цялото лято. Периодът е пиков за потребление на електроенергия, заради използването на климатици.