Япония остана без министър по възстановяването

Междувременно, правителството в Токио реши да отпусне на засегнатите райони допълнителна помощ на стойност 17 млрд. евро.

05.07.2011 | 13:14
Япония остана без министър по възстановяването

Японският министър на възстановяването Рю Мацумото подаде оставка след като изкара едва седем дни на своя пост. Оттеглянето на 60-годишния политик идва след като беше подложен на унищожителна критика за поведението му по време на неговата обиколка в засегнатите от цунами префектури, съпроводена от серия гафове. Мацумото отказа да се здрависа с един от губернаторите на префектура, скара се с политически опоненти и заплаши засегнатите райони, че няма да получат финансова помощ.
При подаването на оставката бившият министър на възстановяването в Япония се извини за липсата на добър подход и използването на груби думи.
Рю Мацумото оглави създаденото на 27 юни Министерство по възстановяването на Япония. Институцията имаше за цел да координира усилията за справяне с последствията в опустошените региони след земетресението на 11 март. Преди това Мацумото беше екологичен министър. Междувременно, правителството в Токио реши да отпусне на засегнатите райони допълнителна помощ на стойност 17 млрд. евро.