Лагард официално пое поста директор на МВФ

Първата задача на Лагард ще е да се справи с гръцката дългова криза и да предпази икономиките на останалите страни от еврозоната да изпаднат в същото тежко положение.

05.07.2011 | 12:59
Лагард официално пое поста директор на МВФ

Кристин Лагард встъпва в длъжност като директор на Международния валутен фонд. С избирането на 55-годишната французойка беше спазена традицията САЩ и Западна Европа да си разпределят ръководните постове в МВФ и Световната банка.
Първата задача на Лагард, начело на фонда, ще е да се справи с гръцката дългова криза и да предпази икономиките на останалите страни от еврозоната да изпаднат в същото тежко положение.
Експертите от фонда изтъкват като недостатък на Лагард това, че тя не е икономист, а юрист по образование. Бившата шампионка по плуване обеща, че под нейно ръководство МВФ ще работи за интересите на всички 187 държави, членуващи в него.
Кристин Лагард заема мястото на Доминик Строс-Кан, който се оттегли през май, след като беше обвинен в сексуално посегателство. Вече бившият шеф на МВФ е на път да бъде оневинен след разкрития, че неговата жертва е предлагала сексуални услуги срещу пари. Появи се дори информация, че Доминик Строс-Кан може да се върне към първоначалните си намерения и да се кандидатира на президентските избори във Франция.
След добрия развой на събитията в негова полза обаче, ново обвинение е на път да вгорчи живота на Строс-Кан. То идва от страна на френската журналистка и писателка Тристан Банон. Нейният адвокат Давид Куби заяви, че неговата клиентка внася жалба за опит за изнасилване срещу Доминик Строс-Кан.