Британците стачкуват срещу пенсионната реформа

Кабинетът иска от април 2020 г. възрастта за пенсиониране да се увеличи на 66 години за мъжете и жените.

30.06.2011 | 11:18
Британците стачкуват срещу пенсионната реформа

Във Великобритания започна 24-часова общонационална стачка на служителите в обществения сектор. Училища, съдебни зали и центрове за набиране на работници ще останат затворени през целия ден.   
Три учителски синдиката подкрепиха мащабните стачни действия като реакция на пенсионната реформа на правителството. Кабинетът иска от април 2020 г. възрастта за пенсиониране да се увеличи на 66 години за мъжете и жените. В обществения сектор се очакват големи съкращения и замразяване на заплатите.
Перспективата да се работи повече срещу по-ниско възнаграждение, след оттегляне от активна дейност, взриви общественото недоволство. В същото време, британското правителство настоява, че реформата е справедлива за данъкоплатците.
По-късно през деня е планирано протестно шествие в центъра на Лондон. Ефектът от координираните стачни действия започна да се усеща още в сряда вечерта, когато част от граничните служители спряха работа.
Пътниците, които възнамеряват да пътуват до Острова, бяха предупредени, че са възможни закъснения на самолетните полети и влаковете. Хората, които напускат Обединеното кралство, няма да бъдат засегнати от действията на синдикатите, като за техните нужди е осигурен наличен персонал.
Правителството очаква всеки пети от 500 000 държавни служители да подкрепи протеста.