Заразата E.coli тръгнала от Египет

Теорията все още се проучва, съобщиха от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Европейската служба за безопасност на храните.

30.06.2011 | 10:25
Заразата E.coli тръгнала от Египет

Заразата с опасната бактерия Escherichia coli (Ешехерия коли) може да е тръгнала от Египет. Европейските здравни служби проучват дали случаите в Германия и Франция не се дължат на семена от сминдух, внесени от Египет през 2009  или 2010 г. Тази теория обаче все още не е напълно потвърдена, съобщиха от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Европейската служба за безопасност на храните. Според съвместния им доклад, е възможно доставка от сминдухово семе от 2009 г. да е свързана със заразата във Франция, а друг внос през 2010 г. - с огнището в Германия. Експертите обаче са категорични, че за да бъде доказана тази теория, е необходимо по-задълбочено разследване.
Семената от сминдух обикновено се използват за приготвянето на кисели маринати и къри на прах, както и в традиционната кухня на Индия, Етиопия и Йемен.
Най-малко 47 са вече жертвите на опасната бактерия в Европа, съобщиха германските власти. В Германия има 46 смъртни случая, а един човек е починал в Швеция. До момента има данни за общо 119 заразени в 15 други страни. Теорията за сминдуховото семе не обяснява смъртния случай в Швеция, където беше установено, че починалата жена не е консумирала заразени кълнове, се казва в доклада. В същото време, Световната здравна организация счита заразата във Франция за отделна от тази в Германия, но признава, че от осемте случая във Франция в три е регистриран същият щам, като в Германия.