13 убити след атентата в хотел Интерконтинентал в Кабул (видео)

Атаката е започнала късно вечерта във вторник, докато много от гостите на хотела са били в трапезарията за вечеря.

29.06.2011 | 13:30
13 убити след атентата в хотел Интерконтинентал в Кабул (видео)

Бойни хеликоптери на НАТО убиха тримата въоръжени мъже и сложиха край на пет часовия сблъсък с атентаторите самоубийци и бунтовниците в хотел Интерконтинентал в Кабул. Атаката в популярния сред чужденците хотел отне живота на още трима нападатели, двама полицаи и осем цивилни.
Един от атентаторите обаче е оцелял и е убил двама полицаи и испански гост на хотела, съобщиха от полицията в Кабул. Афганистанските сили за сигурност обясниха, че най-малко шестима бойци са щурмували сградата. Всички те са били убити впоследствие.
Атаката е започнала късно вечерта във вторник,  докато много от гостите на хотела са били в трапезарията за вечеря. Един от атентаторите се е взривил пред хотела, а друг – на втория му етаж. След избухналата паника сред гостите, афганистански войници и полицаи отцепиха района и спряха тока в хотела. Чужди кореспонденти съобщиха за интензивна стрелба и експлозии, идващи от хотела, които са се чували на разстояние 5 км от него. Талибаните поеха отговорност за нападението. Въпреки това, от вътрешното министерство и министерството на отбраната смятат, че атаката носи отличителните черти на мрежата Хакани, тясно свързана с талибаните, но която действа независимо.
Американският държавен департамент осъди атаката и пълното незачитане на човешкия живот от страна на терористите.
Хотел Интерконтинентал е един от най-строго охраняваните в Кабул. Властите предполагат, че мишена на атаката може да е било заседанието на провинциални губернатори, което се провежда в хотела. Нападението стана и в нощта преди началото на конференция за предаването на отговорността по сигурността от ИСАФ на афганистанските сили за сигурност. Афганистанската столица Кабул беше относително стабилна през последните месеци, въпреки че насилието в цялата страна се увеличи след убийството на Осама бин Ладен в Пакистан на 2 май и началото на пролетната офанзива на талибаните.