Германия и Китай подписаха споразуемния за $15 млрд.

Двете страни се договориха търговският обмен между двете страни да нарасне до 200 млрд. евро в следващите 5 години.

29.06.2011 | 13:21
Германия и Китай подписаха споразуемния за $15 млрд.

Германия и Китай подписаха споразумения за 15 млрд. долара, в резултат на срещата между премиера Вън Дзябао и канцлера Ангела Меркел. Освен това двете страни договориха търговският обмен между двете страни да нарасне до 200 млрд. евро в следващите 5 години.
Двустранната търговия е в подем, като миналата година тя е била на стойност 130 млрд. евро или с близо 40 % повече от тази през 2009 г.
В изявлението си след срещата германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че двустранният “търговски обем се е увеличил повече от двадесет пъти през последните два века. През последната година той е в размер на 130 млрд. евро, което вече прави Китай третият най-важен търговски партньор в международен план.  Ние също така сме на едно мнение, че това, което е добре, може да стане още по-добре, и за това искаме да достигнем търговски обем от 200 млрд. евро до 2015 г.”
Една от големите сделки, договорени в Берлин е за доставката на 88 самолета А320 за китайската авиация. Сумата, която ще влезе в касата на европейския самолетостроител, е 7.5 млрд. долара.
По думите на китайския премиер Вън Дзябао "икономически, Китай и Германия се допълват много добре”. Министър- председателят на Китай добави, че "двете страни поддържат бързо развиваща се икономика. Двустранното сътрудничество в областта на икономиката и търговията несъмнено може да достигне до ново ниво. Затова при посещението ми в Германия, водя голяма делегация от правителствени служители и предприемачи."
Китай и Германия са двете държави, които държат челните места, по отношение на  експорта. Китай е седмият по големина купувач на германския износ, с направени поръчки за 54 млрд. евро и е най-големият вносител на германския пазар, където са реализирани стоки за повече от 76 млрд. евро.
По време на своята европейска обиколка  китайският премиер посети Великобритания и Унгария. Във Великобритания бяха подписани договори за 2 млрд. евро. В унгарската столица пък беше създаден Фонд за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Също така, стана ясно, че Китай ще подкрепи излизането на Европейския съюз от дълговата криза, като продължи да инвестира в европейски държавни облигации.