Кристин Лагард е новият директор на МВФ

Тя се пребори за поста в конкуренцията на директорa на Мексиканската национална банка Агустин Карстенс.

29.06.2011 | 12:30
Кристин Лагард е новият директор на МВФ

Френският финансов министър Кристин Лагард беше избрана за управляващ директор на Международния валутен фонд. 55-годишната французойка e първата жена, която застава начело на международната финансова институция. Тя се пребори за поста в конкуренцията на директорa на Мексиканската национална банка Аугустин Карстенс.
В съобщение на МВФ до медиите се отбелязва, че и двете кандидатури са били достойни да спечелят.  Победата на Кристин Лагард се дължи на по широката подкрепа, която получи. Зад нея застанаха Европа и САЩ, както и страните с бързо развиващи се икономики - Китай, Индия и Бразилия.
Коментарът на Джоузеф Ченг, политически анализатор от City University, Хонконг отбеляза, че “Кристин Лагард се радва на подкрепата на френското  правителство, което й даде добра позиция да убеди Германия за общ избор. Нейният опит като адвокат в САЩ пък се превърна в актив, за да получи подкрепа от администрацията на Обама. А когато лобираше в полза на своята кандидатура в най-големите бързо развиващи се страни, тя вероятно е постигнала разбирателство. Особено важен е Китай. Пекин със сигурност е в състояние да помогне. Премиерът Вън Дзябао вече каза по време на европейската си обиколка, че Китай ще купи някои европейски дългове, въпреки че подробностите останаха неразкрити”.
Директорското кресло на МВФ стана вакантно, след оставката на Доминик Строс-Кан. Той се оттегли, след като се забърка в секс скандал и в момента срещу него се води дело.
След като изборът на борда на МВФ стана ясен, заваляха и първите поздрави към новия ръководител. В своето приветствие, министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър я нарича изключителен талант и изтъква нейния богат опит. За британския министър на финансите Джордж Озбърн пък избирането на Кристин Лагард е добра новина за световната икономика и за Великобритания.
Президентът на Световната банка - американецът Робърт Зелик, изрази желание да си сътрудничи тясно с новата шефка на МВФ и с оглавяваната от нея международна организация.
Държавният глава Никола Саркози гръмко обяви победа за Франция.
Опонентът на Лагард - Агустин Карстенс, зад чиято кандидатура застанаха Австралия и Канада, също се изказа ласкаво за новия управляващ директор на МВФ. Той изрази оптимизъм за нейната бъдеща роля като компетентен ръководител.
По време на своята кампания Карстенс нееднократно обяви, че избирането на Лагард на поста води до конфликт на интереси, Именно защото французойката трябва да оглави институцията в момент на съвместните усилия на Международния валутен фонд и Европейския съюз да спасят Гърция от банкрут.
Друг аргумент, който будеше недоволство е фактът, че през 65-годишната си история МВФ винаги е бил оглавяван от европеец в съответствие с негласно споразумение между Европа и Съединените американски щати. В замяна американец винаги става шеф на Световната банка.
По този повод анализаторът Джоузеф Ченг коментира, че избирането на Лагард показва, че “традицията и балансът на силите остава същия. Ръководството на Световната банка отива в американец, а поста генерален директор на МВФ остава за Европа”. По неговите думи Лагард наистина е свършила добра, “за да получи подкрепа от Китай, Русия и Бразилия и това е нещо ново. Балансът на силите, все пак  се поразмести малко и новият ръководител на МВФ ще трябва да обърне по-голямо внимание на интересите на бързо развиващите се икономики”.
След избора й за ръководител на МВФ Кристин Лагард обеща, фондът да продължи да служи със същата решимост и ангажираност на своите 187 страни членки.