TEPCO се извини на акционерите си

Компанията обещава в най-кратки срокове да компенсира хората, които бяха принудени да се евакуират.

28.06.2011 | 14:32
TEPCO се извини на акционерите си

Администрацията на TEPCO, компанията оператор на АЕЦ “Фукушима” се извини на своите акционери, изгубили голяма част от своите инвестиции след аварията в атомната централа. Председателят на борда на директорите на Tokyo Electric Power увери, че се прави всичко възможно, за да бъде спряно изтичането на радиация. Компанията обещава в най-кратки срокове да компенсира хората, които бяха принудени да се евакуират.
Най-искрено се извиняваме за неудобствата и грижите, причинени от аварията в АЕЦ “Фукушима” и за спирането на електрозахранването като резултат,” каза председателят на борда на директорите на TEPCO Тсунехиса Катсумата.
Срещата с акционерите не премина в духа на добрия тон. Емоциите взеха връх и се чуха критики за начина, по който е управлявана компанията. Бордът беше упрекнат, че е пренебрегнал опасността за подобен инцидент и че централата е била неадекватно защитена от вълни цунами. Обвинения бяха отправени и за неясната информация на TEPCO за количествата радиация изпуснати в атмосферата.
След инцидента във “Фукушима” акциите на компанията се сринаха с 90%.
Земетресението от 11 март със сила 9 по Рихтер предизвика огромни вълни  цунами, които заляха АЕЦ “Фукушима”. Повредени бяха охладителните системи на три от реакторите. От топенето на горивните пръти в тях започна покачването и впоследствие изтичането на радиация. Това предизвика най-тежката авария в атомна централа, след тази в Чернобил.
Според обикновените граждани е било грешка след Втората световна война, когато страната е поразена от ядрено оръжие, да се строят атомни електроцентрали.
Земетресението и цунамито от 11 март взеха 23 000 жертви, унищожиха градове и пристанища. Радиацията пък принуди евакуацията на хиляди жители в района на Фукушима. Завръщането им по домовете остава рисковано, след като от TEPCO признаха, че работата по обезопасяване на централата ще продължи чак до следващата година.